Add Your Text Here.

See posts by tags

See posts by categories

Nanoteknologi

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Enkelt forklart

De fleste av oss vet og mange av oss tror vi vet hva nanoteknologi er. Nanoteknologi som du sikkert vet av navnet, tar plass veldig smått du kan forestille deg en nanometer på lengden av molekyler inni i kroppen din. Måten jeg har skjønt nanoteknologi på er arbeid I mikroskopiske nivåer.

Nano@NTNU - Hva er nanoteknologi? - NTNU
https://www.ntnu.no/documents/10410/294111/NanoLab+ill+nanost%C3%B8rrelse/c609fd06-33d4-4d4e-90d9-0c59d8a255f2?t=1275596151004

Hva bruker vi nanoteknologi til?

Nanoteknologi er teknologi som kan endre hele verden, vi kan bruke nano til alt er laget av atomer maten vi spiser, klærene vi har på absoultt alt har atomer I seg, med nanoteknologi kan vi manipulere atomene. Vi har kommet veldig langt med nanoteknologi ved å tukle med atomer som foreksmpel egenskapene til ting som å endre deres smelte punkt.

Nanoteknologi blir brukt I mange ulike felt, her er noen av eksemplene jeg har funnet:

Som jeg ikke skal så langt i dybden i men gå gjennom noen av dem, siden nanoteknologi kan bli brukt til mye forskjellig.

Elektroniker :  Karbon nanotuber er nærme på å erstatte silikon for små og raskere mikrochip og andre  enheter som samtidig veier mindre og sterkere.

Energy: Med nanoteknologi har Kyto university laget solpaneler som dobler arbeidet til en vanlig solpaneler. Lette vindmøller. Nanoteknologien I dette feltet hjelper med kostander, forbedrer bruket av bensin (altså mindre bruk) og kan hjelpe med å spare energi.

Biomedisin : Med nanoteknologi har vi greid å forbedre oss på det medisinske flettet der det kan hjelpe med sykdommer I tidligere stadier eller sykdommer som kreft, der de gjør det mulig for å angripe cellene uten å skade de gode cellene kroppen trenger.

Bruker vi nanoteknologi idag? Vi bruker nanoteknologi idag på mobiltelefoner ved å gjøre dem vantette, kjøretøy kan bli laget av samme matrialer og gjort om til et lett material. For veldig mange år siden hadde en pc tatt over hele rommet, idag er det vanlig å bære rundt i en pc med en hånd.

Is My iPhone Waterproof?
https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2019/10/img_5db9f09d90f4d.jpg?height=200p&trim=2,2,2,2

Hvordan vil nanoteknologi se ut i framtiden?

Mange filmer og serier har prøvd å fortelle hvordan de tror nanoteknologi vil kunne brukes i framtiden, men det er ikke alltid disse filmene og seriene har en realistisk mening om dette. Med tanke på hvor langt vi har kommet så kan dette skape mange jobb muligheter, kanskje sunn mat kan bli manipulert til å smake bedre. Faktisk forteller de mye om hvordan nanoteknologi kan endre og hjelpe til med verdens matkrise, ved å bruke nanoteknologi I matproduksjonen kan vi forbedre matens egenskaper. Det er mye snakk om å kanskje redusere matens fett innehold, gi maten ny smak eller farge. Det har faktisk blitt mulig å kunne rense vann for skadelige stoffer for på veldig enkle metoder.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ftenor.com%2Fview%2Fnanotech-nano-nanomachines-ironman-tony-stark-gif-17203776&psig=AOvVaw0JeshQ4HT0lP6LIt7xH9CO&ust=1643456687501000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCOCBubOv1PUCFQAAAAAdAAAAABAY

Meste om det jeg har skrevet om kommer fra disse kildene lagt til under og tillieg til dette er dette vidoen som fikk meg til å velge om å skrive om nanoteknologi som jeg også bruker som kilde.

https://youtu.be/OLa8DQkKlyU

Kilder : https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/en/nanotechnologies/l-3/1-introduction.htm

https://www.iberdrola.com/innovation/nanotechnology-applications

https://forskning.no/mat-nanoteknologi-landbruk/nanoteknologi-kan-lose-matvarekrisen/974130

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

 • May 05, 2022
 • 3 minutes read

OKR

Mange bedrifter bruker sliker planer som okr som f.eks google, zalando. Dette blir brukt fordi det skaper engjasment og sammarebeid for de målene man har satt opp eller virksomheten som har settet opp for deg/dere. Hvis en virksomhet alltidnår sine mål kan det skyldes av for enkle mål og har ikke noe mål som utfordredem […]

 • Mar 03, 2022
 • 2 minutes read

Nike

Nike Et av de største firmaene innenfor sport er selveste Nike, aller de fleste som har levd i denne planeten har faktisk noe anelse på hva Nike er og hvordan logoen deres ser ut som. Når man er så stor som er Nike så er det mange som følger med på deg. Alle har noe […]

 • Mar 03, 2022
 • 2 minutes read

Tesla

Et av hoved målene og grunnene for at Tesla er store som de er i dag er på grunn av hvor press de setter seg ovenfor hvordan de mener deres elbil løsning er et av løsningene for minske Co2 utslipp. Bærekraft Tesla er laget for vare og ifølge Tesla er de fleste tilfellene der bilen […]

 • Mar 03, 2022
 • 3 minutes read

Frafall fra videregående skole Fra ung alder har mange av oss hørt at det er viktig å komme seg til skolen, viktig å få seg en god utdannelse og stadig blir dette mindre populært. Frafallet fra videregående har økt gjennom årene. Ifølge SSB har 79,6 prosent fullførte studie eller yrkeskompetanse av 5/6 år. Det er […]

 • Jan 01, 2022
 • 3 minutes read

Blokkjeder?

Hva er Blokkkjeder? Har vi bruk for det? Enkelt forklart så er en blokkjede en enkel måte å holde styr på den kan forklares som en digital regnskapsbok der det enkelt kan spore og synliggjøre transaksjoner en bokkjede er for eksempel er Bitcoin som de fleste har hørt om. Det som gjør det sikkert med […]

 • Jan 01, 2022
 • 1 minute read

Platformtjenster

Platformtjenster er en platfrom som utfører ulike tjenster for sine brukkere. Jeg har valgt å skirve om platformen Finn med. Finn er en av og kanskje det største mest besøkte nettsiden her i Norge som anonnsierer for privatpersoner og bedrifter deres vare(r). Grunnen til at jeg valgte å skrive om Finn er pågrunn av hvor […]

 • Jan 01, 2022
 • 1 minute read

3D Printere

3D printere har kommet seg en god vei siden dette startet. Det starter med at man plotter inn ideen eller det man ønsker å printe ut med riktige målinger kommer som kommer ann på for stor selve printeren, ellers finnes det nettsider der man kan laste ned allerede ferdig lagde 3d objekter og alt man […]

 • Jan 01, 2022
 • 1 minute read

Kunstig intelligens

Hva er forskjellen mellom deg og mobilen din? Kunstig intelligens har kommet en god lang vei siden de første mobiltelfonene. Akkurat som menneskene så blir vi stadige og stadige bedre. Er dette bra eller dårlig. Mange mener kunsteng intelligens har nådd sine grenser. Et av de største punkter du kan finne og lese om kunstig […]